LEAP: De laatste Nederlandse masterclasses
In December werd de laatste LEAP masterclass in Nederland gehouden. Zie ook mijn voorgaande artikelen hier en hier. Masterclasses 4 en 5 gingen over Security en "The Knowledge Worker".
Security
Voorafgaand aan de masterclass over security was een enorme hoeveelheid voorbereidingsdocumentatie opgestuurd. De hoeveelheid was zo groot omdat het onderwerp security zo breed is. Het was ondoenlijk om alles te lezen, maar ik heb alle informatie bewaard als referentie.
Microsofts focus op security begon met een memo van Bill Gates, getiteld "Trustworthy Computing". In 2002 was dit de start voor een verbeteringsslag van de security van Microsoft producten, en de start om voortaan nieuwe applicaties en systemen te ontwerpen met security als basis. In 2007 werd deze memo gevolgd door een nieuwe, getiteld "Enabling Secure Anywhere Access in a Connected World". In deze memo werden de resultaten sinds 2002 gepresenteerd en werd de nieuwe securitystrategie voor de komende jaren vastgesteld.
Het .Net framework heeft ervoor gezorgd dat programmeurs worden afgeschermd van allerlei security-gerelateerde details, waardoor fouten op dit vlak worden gereduceerd.
In een SOA omgeving wordt security geregeld via de zogenaamde WS-* standaarden. Deze zijn echter erg complex en er zijn vele manieren om security voor services met deze standaarden te implementeren.
Op het infrastructuur vlak is de security gebaseerd op 4 pijlers:
- Identity and access management
- Desktop, device and server management
- Security in networking
- Data protection and recovery
Microsoft gebruikt een gelaagd security beleid om data te beschermen. De rand van een Microsoft infrastructuur kan worden beschermd middels ISA server of IAG. Het netwerk kan worden beschermd met behulp van IPSec en logical zoning. Identity and access management zorgen dat alleen geautoriseerde mensen toegang krijgen tot data en applicaties. En voor Microsoft is Active Directory een belangrijke bron van security services.
The Knowledge Worker
Deze masterclass was wat minder technisch van opzet dan de voorgaande masterclasses. Het ging over hoe informatiewerkers hun dagelijkse werk doen en hoe dit kan worden verbeterd. De volgende onderwerpen kwamen aan bod:
-
Unified communications and collaboration (hoe email, instant messaging, telefoons op de werkplek, mobiele telefoons en andere informatiestromen te combineren zijn tot één unified messaging system).
-
Enterprise Content Management (hoe en waar kennis en documenten moeten worden opgeslagen)
-
Business Intelligence (hoe dashboards kunnen worden gecreëerd voor het management waarmee eenvoudig inzicht in de status van ey Performance Indicators kan worden verkregen)
-
Enterprise search (hoe vinden we relevante kennis en documenten terug)
-
Enterprise 2.0 (hoe Web 2.0 technologie kan worden gebruikt in bedrijven)
Het belangrijkste doel is om de effectiviteit en efficiëntie van kenniswerkers en informatiewerkers te verhogen met behulp van technologie, net zoals dat in de jaren 50 van de vorige eeuw gebeurde in fabrieken bij fabrieksarbeiders.
Dik Bijl schreef een boek over dit onderwerp, dat we kregen uitgereikt na de masterclass. Ik vond het een erg nuttig en makkelijk lesbaar boek.
Redmond
Nu de masterclasses in Nederland zijn afgelopen gaan we ons voorbereiden op de trip naar Redmond, USA. tussen 20 en 25 januari zullen we gedurende 3 intensieve dagen masterclasses en workshops krijgen van de architecten van Microsoft, op hun hoofdkantoor. Er zullen zo´n 200 LEAP deelnemers zijn uit Nederland en Ierland.
Als ik terug ben, zal ik een artikel schrijven over de trip. De agenda ziet er in ieder geval goed uit, net als het hotel.
This entry was posted on Dinsdag 15 Januari 2008