Measuring Enterprise Architecture Maturity
Capability Maturity Model (CMM's) worden gebruikt om de volwassenheid van organisaties op verschillende manieren te meten. Er zijn CMM's beschikbaar voor onder andere software/engineering, systeem/engineering, projectmanagement, software-onderhoud, risicobeheer, informatietechnologie (IT), diensten, bedrijfsprocessen in het algemeen en human capital management.
Omdat al die verschillende CMM's kunnen worden gebruikt in een organisatie is een meer algemene CMM gemaakt, genaamd Capability Maturity Model Integration (CMMI), die een algemeen volwassenheidsviveau aangeeft van een organisatie.
De termen CMM en CMMI zijn ontwikkeld door de Carnegie Mellon University.
CMM's hebben meestal 5 niveaus:
- Initial
- Repeatable
- Defined
- Managed
- Optimized
Bij het zoeken naar een kwaliteitsmodel voor enterprise architectuur, vond ik een aantal architectonische CMM's:
- US DoC ACMM
- US GAO EAMMF
- E2AMM
Al deze modellen bevatten een matrix die het niveau van volwassenheid aangeeft en die onderwerpen beschrijven om de volwassenheid te meten.
Ik vond de E2AMM matrix het meest bruikbaar. Met behulp van de matrix kunnen architecten de volwassenheid van hun architectuur meten en ontdekken welke maatregelen moeten worden genomen om de kwaliteit van hun enterprise architectuur organisatie te verbeteren.
Als de matrix wordt ingevuld is het niet ongewoon om verschillende niveaus van volwassenheid hebben op de in de matrix genoemde thema's. Een consistent volwassenheidsniveau over alle thema's heen is niet noodzakelijk; ondernemingen kunnen beslissen om de waarde van sommige thema's belangrijker in te schatten dan de waarde van andere thema's. Ze kunnen bijvoorbeeld besluiten om een generiek volwassenheidsniveau van 3 na te streven, maar een volwassenheidsniveau van 4 voor die onderwerpen die de onderneming belangrijk vindt.
Het zou een interessante exersise kunnen zijn om de E2AMM volwassenheidsmatrix (of een andere matrix als u dat liever heeft) voor uw eigen organisatie eens in te vullen, gewoon om te zien waar u staat en wat er zou kunnen worden verbeterd.
This entry was posted on Zondag 14 Februari 2010