InfoSecurity beurs 2008
Op 12 en 13 november 2008 werd in de Jaarbeurs in Utrecht weer de gratis combinatiebeurs Infosecurity / Linuxworld / Storage-expo / Tooling event gehouden. Op de eerste dag ben ik er geweest, niet om op de beursvloer te lopen (waar je alleen maar door schichtige verkopers wordt aangesproken over producten die je helemaal niet interesseren) maar om de verschillende presentaties bij te wonen, vooral op het gebied van security.
De eerste lezing van Fox-IT ging over de veiligheid van Internetverkiezingen bij de Waterschappen. Er werd een beeld geschetst van de manier waarop het Internet stemmen was ingericht en waar de zwakke punten zaten. Een goed verhaal (met veel cryptografische terminologie) dat de vinger op de zere plek legde. Mede door de ontdekkingen van Fox-IT is het Internet stemmen voor de Waterschappen dit jaar niet doorgegaan.
Daarna zag ik een presentatie over Strong User Authorisation door een zeer bevlogen en uitstekend presenterende Belgische meneer (helaas heb ik de naam niet opgeschreven, mijn excuses). Zijn hoofdboodschap was dat veel technische beveiligingsmogelijkheden niet door de business worden opgepakt. Een voorbeeld was dat men al snel een hand vol chipcards in de zak heeft, die technisch natuurlijk prima door één generieke smartcard zouden kunnen worden vervangen. Maar de business zit daar niet altijd op te wachten (want waar laten we dan ons bedrijfslogo?). Het is daarom lastig voorspellen welke technologie een succes worden en welke niet. Dat SMS berichten een rol spelen bij de beveiliging van bijvoorbeeld DigID of Postbank internetbankieren kon men enkele jaren geleden nog niet voorspellen. Terwijl technische oplossingen zoals biometrie nog maar mondjesmaat worden toegepast. Kortom een heel goed verhaal van een heel goede spreker.
De middag begon met een key-note van Ron Tolido. Op zijn bekende losse en niet van humor gespeende wijze wist hij de zaal uitleg te geven over de ontwikkelingen in de verschillende “open” initiatieven, zoals Open Source, Open Content, Open Standaarden en Open Methoden. Het voert te ver hier op de inhoud in te gaan. Mocht u de kans krijgen eens een speech van de man te bezoeken: een aanrader.
Hierna kwam ik in een forumdiscussie terecht met de titel “Werken met (mis)informatie op Internet”. Hier werden door 3 deskundigen (een socioloog, een jurist en iemand van govcert.nl) vanuit drie verschillende invalshoeken gekeken naar de waarde van informatie op het Internet. Er werden stellingen geponeerd zoals “Liegen op Internet moet kunnen” en “Het Internet bevat geen feiten maar alleen meningen”. Een leuke sessie met veel feitjes en meningen!
Tenslotte ben ik toch maar even over de beursvloer gelopen, en heb ik ondanks de verkopers in de stands een aantal nuttige informatiefolders weten te bemachtigen die ik goed kan gebruiken bij mijn huidige opdracht bij de klant.
This entry was posted on Donderdag 13 November 2008