Proof of concept
In 2002 was ik betrokken bij een project om een Business Intelligence systeem voor een Short Message Service (SMS) centrale te ontwikkelen.
De oplossing laadde een kopie van de logboek records van de SMS centrale in een Oracle database en gebruikte die gegevens om rapportages voor de marketing afdeling van de telecom provider te maken (bijvoorbeeld om patronen te vinden in de demografie - op welke tijd van de dag sturen de meeste tieners SMS'jes naar hun vrienden). Het systeem kon ook gebruikt worden door de helpdesk van de provider om vragen te beantwoorden van eindgebruikers (bijvoorbeeld wanneer een SMS-bericht is verzonden, maar niet geleverd, waarom is het niet geleverd en waar is het bericht nu?).
Het project was al een paar maanden bezig en BI-specialisten werkten aan gegevens modellen, rapportages, user interfaces en dergelijke toen ik werd gevraagd te kijken naar de infrastructurele aspecten. Eén van de eerste vragen die ik stelde was hoeveel logrecords van de SMS centrale in de Oracle database moeten worden ingeladen en verwerkt. Het antwoord was schokkend:
10.000 records per seconde.
Het systeem moest 10.000 records per seconde invoegen in een Oracle-database, iedere seconde weer en dat 24 uur per dag. Natuurlijk was mijn volgende vraag hoe ze zouden gaan doen. Het antwoord was ook prachtig:
Door de logrecords gewoon te inserten in Oracletabellen.
Het project had zich nooit gerealiseerd dat dit een hele uitdaging was. Bij het zoeken naar informatie over de maximum snelheid waarmee records konden worden inserted in een Oracle-database vond ik dat een maximale snelheid die op dat moment gemeld was ongeveer 1000 inserts per seconde was, ofwel 10 keer te langzaam voor ons.
Ik stelde voor om een proof of concept uit te voeren om erachter te komen hoe snel we records konden invoegen in onze database setup.
Het resultaat: 500 records per seconde.
Een beetje teleurstellend en een duidelijke bedreiging voor de voortgang van het project. We konden het probleem deels oplossen door het toepassen van een aantal mooie trucs op de Oracle database en uiteindelijk bereikten we met dezelfde proof of concept setup een acceptabele 5000 inserts per seconde (ik denk een wereldrecord in die tijd).
Het punt is dat het project blijkbaar een architect nodig had om ze te wijzen op de valkuil in de technische oplossing en dat een proof of concept nodig was om uit te vinden hoe de oplossing zich zou gedragen.
Zo'n proof of concept had natuurlijk moeten worden gedaan aan het begin van het project. Ik heb goede ervaringen met het gebruik van een proof of concept in projecten. Een proof of concept kan worden gebruikt om de meest uitdagende onderdelen van uw oplossing te testen, al aan de begin van het project.
Dit is wat onnatuurlijk om te doen. De meeste mensen beginnen liever met het deel van het project waarmee zij zich het meest vertrouwd voelen. Het meer uitdagende deel komt vaak pas in een later stadium. Maar deze uitdagende onderdelen moeten toch worden aangepakt en een tegenvaller kan leiden tot een vertraging in het project of zelfs het einde van het project.
Een proof of concept toont technische onmogelijkheden aan op een moment dat nog niet al te veel geld is besteed en toont het projectteam en de klant dat het hoogste techniche projectrisico is gemanaged.
This entry was posted on Zondag 14 Maart 2010