De Mythe van de Man-Maand
In 1975 schreef Fred Brooks een boek getiteld "De Mythe van de Man-Maand", of in het Engels: "The Mythical Man-Month". Het is een boek dat door veel mensen wordt geciteerd, en ik hoor regelmatig dat elke IT'er het zou moeten lezen. Tijd dus om het ook eens te lezen.
Ik was op zoek naar de Nederlandse vertaling, maar die is moeilijk te vinden. Uiteindelijk kon ik via de tweedehandswinkel op BOL.com er toch één bemachtigen (voor maar 5 euro!).
De Mythe van de Man-Maand gaat over het effectief leiden en inrichten van een groot automatiseringsproject. Fred Brooks was de projectleider van het IBM System/360 en OS/370 project. Deze projecten omvatten zo'n 5000 manjaar (en zo'n 1000 projectmedewerkers). Meneer Brooks weet dus wel wat voor problemen een groot IT project met zich meebrengt.
Het boek is wat verouderd in taal en in terminologie. Het is goed te merken dat het al ruim 30 jaar oud is. Toch bevat het nog steeds zeer relevante onderwerpen. Een paar concepten uit het boek zijn hieronder beschreven.
Een project dat al te laat is, wordt door het inzetten van extra mensen alleen maar later. Dit wordt ook wel de wet van Brooks genoemd. Brooks geeft ook een cijfermatige onderbouwing van deze wet. De reden van de extra vertraging is de tijd die het kost om nieuwe mensen in te werken en van kennis te voorzien, de veelvuldige afstemming die nodig is als het team groeit en de toenemende management aandacht die nodig is.
Een ander concept is dat de meeste software na enige tijd in gebruik te zijn geweest van steeds meer add-ons en wijzigingen wordt voorzien, tot een punt waar de software eigenlijk beter vervangen kan worden. Brooks pleit ervoor om software te bouwen waarvan bij voorbaat al vaststaat dat het vervangen zal worden. Bouw om weg te gooien.
Een derde concept dat wordt beschreven is hoe om te gaan met projecten waar slechts een paar echte toppers in werken. Het blijkt dat deze mensen veel productiever zijn dan de andere mensen. Brooks zegt dat deze mensen moeten worden omringd door een aantal "mindere goden" op een manier die vergelijkbaar is met een chirurgisch team. Hierbij is de chirurg de baas, en de mensen eromheen zijn er om de chirurg van dienst te zijn. Dit levert de beste inzet van kwaliteitsmensen op.
Ik vond het boek ondanks de veroudering die het uitstraalt toch erg interessant. En inderdaad: Iedere IT'er zou het eens moeten lezen. Het boek is niet dik en leest makkelijk weg (zeker als u net als ik een Nederlandse versie kunt vinden).
This entry was posted on Friday 27 February 2009