Ervaringen met het bestuderen van TOGAF
Gedurende het grootste deel van 2009 heb ik samen met een aantal collega's van CGI het The Open Group Architecture Framework (TOGAF) bestudeerd. De belangrijkste reden hiervoor was om meer kennis van TOGAF krijgen, maar ook wilden velen klaar te zijn voor TOGAF certificering. Samen met twee collega's was ik de manager van het proces.
Het bestuderen van het TOGAF boek was niet gemakkelijk. Het boek bevat 778 pagina's met een hoge informatiedichtheid en het is niet makkelijk leesbaar. We hadden gepland om het TOGAF boek hoofdstuk voor hoofdstuk te bestuderen: van kaft tot kaft. In 10 avondsessies zouden we onduidelijkheden in- en vragen over het TOGAF materiaal bespreken. In deze avondsessies en gedurende het lezen hebben we een paar zaken geleerd die ik u niet wilde onthouden:
- Het is niet praktisch om het boek van kaft tot kaft te lezen. In de eerste hoofdstukken wordt terminologie gebruikt die pas veel later in het boek wordt uitgelegd.
- U kunt het beste starten met het lezen van deel III (ADM Guidelines and Techniques) en deel IV (Architecture Framework Content) en daarna pas de feitelijke ADM fases (deel II) lezen.
- Het boek (of de online versie van TOGAF als u dat liever hebt) is niet perfect. Het bevat een aantal fouten en gebruikt soms verwarrende termiologie. Bijvoorbeeld: wat is precies een "building block" volgens TOGAF? Het kostte ons een uur discussie om consensus te bereiken over de definitie (die ik trouwens gecontroleerd met een van de auteurs van TOGAF bij een bezoek aan de Open Group): een building block is alles. Dezelfde onduidelijkheid hadden we met de term "Enterprise Continuum" (lees hoofdstuk 39 in het boek). Hetzelfde geldt voor het verschil tussen artefacten en deliverables.
- Niet alle delen van TOGAF zijn van gelijke volwassenheid. De ADM is vrij uitgebreid (hoewel het technische architectuur deel de meeste details bevat), maar bijvoorbeeld de hoofdstukken over security architecture, SOA en architecture maturity modellen zijn zeer dun.
Naast de bovengenoemde punten (en ik ben vast nog meer punten vergeten) is TOGAF is nog altijd een zeer rijke bron van informatie over Enterprise Architecture, met veel inzicht, checklists en modellen die in de praktijk direct gebruikt kunnen worden.
TOGAF moet alleen een beetje meer volwassen worden.
This entry was posted on Donderdag 22 April 2010