Non-functional requirements
Elk systeem kent requirements, waaraan het systeem moet voldoen. Het opstellen van requirements is geen eenvoudige taak. Er zijn zelfs speciale pakketten op de markt voor het vastleggen en correleren van requirements.
De meeste requirements zijn functioneel (functional requirements). Ze bepalen wat het systeem moet doen, zoals: "Na het invoeren van de klantorder moet een orderbevestiging worden geprint".
Naast de functional requirement zijn er ook Non-functional requirements. Deze requirements worden ook wel de "-abilities" genoemd. Enkele voorbeelden van non-functional requirements zijn:
- Availability (beschikbaarheid)
- Scalability (schaalbaarheid)
- Stability (stabiliteit)
- Reliability (betrouwbaarheid)
Naast deze -abilities zijn ook de volgende zaken non-functional requirements:
- Kosten/licentiestructuur
- Security
- Uptime
- Robustness
- Documentatie
- enzovoort enzovoort
Gebruikers van systemen stellen deze non-functional requirements vaak niet expliciet vast als eisen, maar ze hebben er wel verwachtingen over.
Het is de taak van de IT architect of de requirements manager om ook de niet uitgesproken non-functional requirements boven tafel te krijgen. Dit kan behoorlijk lastig zijn. Zaken die voor klanten of eindgebruikers vanzelfsprekend zijn, zijn dat niet altijd voor iedereen. Denk ook aan de eisen die de beheerders stellen aan het systeem (is er een back-up window?).
Een groot deel van het budget voor een systeem kan bepaald worden door de non-functional requirements ("het systeem moet natuurlijk wel goed samenwerken met de bestaande systemen" of "De website mag nooit uit de lucht zijn"). Het is daarom belangrijk om deze requirements te kwantificeren: Hoe erg is het als de website elke dag 5 minuten niet beschikbaar is? En als het 500.000 euro kost om dit te bereiken, is het dan nog steeds belangrijk?
De acceptatie van een systeem is vaak afhankelijk van goed geïmplementeerde non-functional requirements. Een website kan nog zo mooi en functioneel zijn, als het laden ervan 30 seconden duurt, dan zijn uw klanten verdwenen!
This entry was posted on Tuesday 11 September 2007