LEAP: de trip naar Redmond

Zoals ik al in eerdere artikelen schreef, bestaat het LEAP programma uit 5 masterclasses in Nederland en een aantal presentaties van Microsoft architecten in de USA. Op zondag 20 januari 2008 was de start van de trip naar het Microsoft hoofdkwartier in Redmond voor de eerste LEAP groep (100 man). De tweede groep van 100 man vertrok een dag later.

Dag 1

Na een autorit van twee uur arriveerde ik om 09:30 op Schiphol, drie uur voordat het vliegtuig zou vertrekken. Een vlucht van ruim 11 uur later arriveerden we in Seattle International Airport. Het was 16:00 uur lokale tijd.

Hierna volgde het wachten op de koffers en een busreis van een half uur naar het Hyatt Regency hotel in Bellevue.

's Avonds vormden we groepjes en met 8 man ging ik eten in het nabijgelegen steakhouse. Hierna gingen we vroeg naar bed, want het was een hele lange dag geweest.

Dag 2

Op maandag hadden we een vrije dag, Omdat het een stralend zonnige dag was (5 graden), ben ik met drie collega's naar Seattle gegaan om de toerist uit te hangen.

We besloten de bus te nemen van Bellevue naar downtown Seattle. We bezochten de Pike Place market, het eerste Starbucks coffee café, bekeken het uizicht bij de haven, bezochten de Space Needle, waar je een prachtig uitzicht had op de stad vanaf een hoogte van ruim 150 meter.

Daarna hebben we het beroemde Seattle Aquarium bezocht en hebben rond gelopen in het oude deel van de stad. Al met al een heel leuke dag.

Dag 3

Op dinsdag begon het echte werk. We verzamelden in de lobby van het hotel om 07:00 uur om met één van de drie shuttle bussen naar de Microsoft campus te gaan.

Na een registratie en een door Microsoft verzorgd uitstekend ontbijt, bezochten we de eerste presentatie van Norm Judah, genaamd "The architectural last mile". Norm vertelde dat architectuur gaat over wetenschap (artifacts creëren met een financiële driver), kunst (hou de architectuur simpel) en de balans tussen deze twee. De presentatie bevatte veel onderwerpen, waardoor ik het soms lastig vond de grote lijn te volgen.

Alle presentaties duurden overigens anderhalf uur. Best lang dus.

Na een korte pauze was de tweede sessie door Ulrich Homann, getiteld "Software + Services: The Next Operational Challenge". De titel van de presentatie dekte de lading niet, waardoor de zaal wat in verwarring was over het onderwerp. De titel had moeten zijn "Capacity planning, now and in the future". Daarover ging het, en in dat licht was het een goede presentatie. Jammer dat we het eerste half uur op het verkeerde been waren gezet.

Na een prima lunch en een kort wandeling rond de Microsoft campus werden de volgende twee presentaties gegeven: "Internet Service Bus Overview" door Clemens Vasters en "Democratizing the Cloud with Volta" door Erik Meijer. Deze presentaties waren veel beter dan die voor de lunch.

Clemens vertelde een zeer inspirerend verhaal over een nieuwe Microsoft service, die het best is voor te stellen als BizTalk op het Internet, die door Microsoft wordt gerund. Bedrijven kunnen deze functionaliteit gebruiken voor hun eigen toepassingen. De presentatie bevatte een aantal live demo's, die daadwerkelijk werkten.

Ook Erik gaf een mooie presentatie. Hij is een erg enthousiaste, een beetje chaotische spreker (uit Nederland overigens) die sprak over hoe .Net applicaties eenvoudig kunnen worden aangepast om over meerdere tiers te draaien (client-server bijvoorbeeld). Dit kan door slechts één statement op te nemen in de sourcecode. De presentatie bevatte vooral demonstraties, hetgeen erg boeiend was.

's Avonds werden we door Microsoft uitgenodigd voor een avondje poolbiljart en Mexicaans eten in een restaurant vlakbij het hotel.

Dag 4

Deze dag begon weer met een busreis naar de campus en een uitgebreid ontbijt. 

De eerste presentatie was "The New World of Work" door Dan Rasmus. Hij vertelde hoe hij een wereld ziet waarin veel verandert: De werknemers, de bedrijven zelf, enzovoort. Hij refereerde aan "The world is Flat" van Thomas Friedman. Zijn mening was dat de wereld nog vol hobbels zit. Als je kijkt naar de top-10 van verschillende onderwerpen (onderwijs, leeftijd van werknemers, kapitaal, enzovoort), dan valt op dat een groot gedeelte van de wereld niet in deze lijsten voorkomt (heel Afrika bijvoorbeeld, maar ook grote delen van Zuid Amerika en India). Dan toonde ons heel veel statistische gegevens en veel informatie. Het zal wel even duren voor ik dit alles heb verwerkt.

De tweede presentatie was van Kim Cameron over (uiteraard) "Digital Identity". Kim is de auteur van "The 7 laws of identity" en de identity guru. Hij sprak over de wetten die hij had geformuleerd en wat ze betekenen. Hij introduceerde ook een nieuwe architectuur voor digitale identiteiten. Een voor mij nieuw concept was "claims" en de transformatie daarvan. Een voorbeeld: In een hotel claim in dat ik Sjaak Laan ben door mijn paspoort en Visa kaart te tonen. Het hotel geeft op basis daarvan (de transformatie) een nieuwe claim: de kamersleutel (de sleutel is ook een claim, want ik zou hem kunnen kwijtraken en dan kan iemand anders in de kamer).  De transformatie van claims zijn ook toepasbaar in meer technische scenario's.

"Office Business Applications Overview" werd gepresenteerd door Karthik Ravindran. Het ging over de koppeling van Office applicaties zoals Word, Excel, Outlook en SharePoint met Line of Business (LoB) applicaties zoals SAP, Siebel, enzovoort. Na een korte introductie werden 3 demo's gegeven. De eerste twee waren erg duidelijk, waarbij afspraken in Oulook agenda's konden worden omgezet naar een timesheet in een LoB applicatie via de nieuwe Ribbon feature van Office 2007. De tweede ging over document  flow bij een RFP (Request for Proposal) proces. De onderliggende LoB applicatie werd gebruikt om delen van de RFP automatisch in te vullen. Wegens gebrek aan tijd was de laatste demo niet erg succesvol en moeilijk te volgen.

De laatste presentatie van vandaag was "The Irresistible Forces Meet the Movable Objects" door Pat Helland. Dit was absoluut de beste, meest interessante en onderhoudende presentatie van de hele LEAP. Pat sprak over Forces zoals grenzen aan chips, power, snelheid, storage, de opkomst van onbetrouwbare datacenters en onbetrouwbare apparaten en connecties (zoals goedkope mobiele apparaten). De Objects zijn dan de applicaties en de data. Omdat de Forces onstuitbaar zijn, moeten de Objects veranderen. Dit betekent dat we ervoor moeten zorgen dat toekomstige applicaties en systemen kunnen omgaan met onbetrouwbare hardware en connectiviteit, uitvallende datacenters, niet succesvolle database inserts, enzovoort. De oplossing hiervoor is een beetje moeilijk uit te leggen, maar het komt erop neer dat de applicaties wat meer moeten gaan lijken op de manier waarop mensen werken. Een voorbeeld: Als iemand bij Amazon een boek koopt (en het was het laatste exemplaar), en het boek valt van een vorkheftruck en gaat kapot, dan kan Amazon het boek niet versturen. Wat gebeurt er dan: Amazon zegt sorry en geeft een nieuwe afleverdatum op. Dat geeft niets, als het maar niet te vaak gebeurt. Als het boek nu niet was verstuurd omdat een datacenter is uitgevallen en de transactie daardoor verloren ging, dan zou het effect voor de klant hetzelfde zijn. Het kan in sommige gevallen daarom goedkoper zijn soms sorry te zeggen en een nieuwe datum op te geven (en misschien een tegoedbon) dan om een zeer betrouwbaar IT systeem te gebruiken. Er is nog veel meer te zeggen over dit onderwerp. Misschien wijdt ik er later nog een artikeltje aan.

Deze avond werden we naar de "New Castle Golf Course" gebracht voor een avond met uitstekend eten en een spectaculair uitzicht over Seattle by night. 

Dag 5

Op deze laatste LEAP dag werden verschillende workshops gegeven. Ik koos voor "Internet Scale Computing - the real stuff". Deze workshop bestond feitelijk uit drie presentaties.

De eerste ging over hoe de infrastructuur voor www.microsoft.com is opgebouwd. Helaas kan ik hierover niet veel zeggen in verband met de vertrouwelijkheid van de informatie, maar ik moet zeggen dat de cijfers erg indrukwekkend waren.

De tweede presentatie ging over hoe websites met een hoog datavolume (zoals hotmail.com, MSN.com en de security patch websites) opgezet waren. De presentatie gaf inzicht in hoeveel datacenters hiervoor nodig zijn, hoeveel er elk jaar bijkomen en wat er aan de applicatiekant is gedaan om de alsmaar toenemende datastroom te kunnen verwerken.

De derde sessie was een vreemde eend in de bijt, want hij ging over robotics. Het was echter wel interessant om te zien dat Microsoft ook producten maakt voor de ontwikkeling van software voor robots en wat daar voor specifieke eisen aan gesteld worden.

's Middags konden 60 gelukkigen, waaronder ikzelf, meedoen aan en tour over de Microsoft campus. Omdat ik een non-disclosure agreement moest tekenen, kan ik er helaas weinig over zeggen.

 

We bezochten het huis van de toekomst, zoals Microsoft het ziet, met allerlei coole gadgets, bezochten het Microsoft Visitors Center (een soort Microsoft museum), deden een Center for Information Work tour (met prototypes van het kantoor en de applicaties van de toekomst) en bezochten de company store, waar we Microsoft software en hardware voor gereduceerde prijzen konden kopen.

Die avond waren we uitgenodigd in een Italiaans restaurant voor een diner. Gezien de vermoeidheid heb ik die uitnodiging afgeslagen en ben ik vroeg naar bed gegaan.

Dag 6

Dit was het einde van LEAP. We vertrokken naar het Seattle/Tacoma vliegveld voor de vlucht terug naar Nederland, war we arriveerden op dag 7, om 07:45.

Alles bij elkaar vond ik het een zeer interessante trip. Voor mij was LEAP een groot succes.

Ik wil Dik Bijl, zijn team en Microsoft in Redmond  bedanken voor een voortreffelijke organisatie en een leerzame ervaring.


This entry was posted on Zondag 27 Januari 2008

Earlier articles

Quantum computing

My Book

Security bij cloudproviders wordt niet beter door overheidsregulering

Passend Europees cloudinitiatief nog ver weg

Data Nederlandse studenten in cloud niet grootschalig toegankelijk voor bedrijven VS

VS kan nog steeds Europese data Microsoft opeisen ondanks nieuwe regels

The cloud is as insecure as its configuration

Infrastructure as code

DevOps for infrastructure

Infrastructure as a Service (IaaS)

(Hyper) Converged Infrastructure

Object storage

Software Defined Networking (SDN) and Network Function Virtualization (NFV)

Software Defined Storage (SDS)

What's the point of using Docker containers?

Identity and Access Management

Using user profiles to determine infrastructure load

Public wireless networks

Supercomputer architecture

Desktop virtualization

Stakeholder management

x86 platform architecture

Midrange systems architecture

Mainframe Architecture

Software Defined Data Center - SDDC

The Virtualization Model

What are concurrent users?

Performance and availability monitoring in levels

UX/UI has no business rules

Technical debt: a time related issue

Solution shaping workshops

Architecture life cycle

Project managers and architects

Using ArchiMate for describing infrastructures

Kruchten’s 4+1 views for solution architecture

The SEI stack of solution architecture frameworks

TOGAF and infrastructure architecture

The Zachman framework

An introduction to architecture frameworks

How to handle a Distributed Denial of Service (DDoS) attack

Architecture Principles

Views and viewpoints explained

Stakeholders and their concerns

Skills of a solution architect architect

Solution architects versus enterprise architects

Definition of IT Architecture

What is Big Data?

How to make your IT "Greener"

What is Cloud computing and IaaS?

Purchasing of IT infrastructure technologies and services

IDS/IPS systems

IP Protocol (IPv4) classes and subnets

Introduction to Bring Your Own Device (BYOD)

IT Infrastructure Architecture model

Fire prevention in the datacenter

Where to build your datacenter

Availability - Fall-back, hot site, warm site

Reliabilty of infrastructure components

Human factors in availability of systems

Business Continuity Management (BCM) and Disaster Recovery Plan (DRP)

Performance - Design for use

Performance concepts - Load balancing

Performance concepts - Scaling

Performance concept - Caching

Perceived performance

Ethical hacking

Computer crime

Introduction to Cryptography

Introduction to Risk management

The history of UNIX and Linux

The history of Microsoft Windows

Engelse woorden in het Nederlands

Infosecurity beurs 2010

The history of Storage

The history of Networking

The first computers

Cloud: waar staat mijn data?

Tips voor het behalen van uw ITAC / Open CA certificaat

Ervaringen met het bestuderen van TOGAF

De beveiliging van uw data in de cloud

Proof of concept

Een consistente back-up? Nergens voor nodig.

Measuring Enterprise Architecture Maturity

The Long Tail

Open group ITAC /Open CA Certification

Human factors in security

Google outage

SAS 70

De Mythe van de Man-Maand

TOGAF 9 - wat is veranderd?

Landelijk Architectuur Congres LAC 2008

InfoSecurity beurs 2008

Spam is big business

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Een ontmoeting met John Zachman

Persoonlijk Informatie Eigendom

Archivering data - more than backup

Sjaak Laan


Recommended links

Genootschap voor Informatie Architecten
Ruth Malan
Gaudi site
XR Magazine
Esther Barthel's site on virtualization
Eltjo Poort's site on architecture


Feeds

 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 


Disclaimer

The postings on this site are my opinions and do not necessarily represent CGI’s strategies, views or opinions.

 

Copyright Sjaak Laan